Dialogmøde med Odder Kommune den 21. september 2021.
Mødet blev afholdt på Odderkystens Fællesudvalgs initiativ i Boulstrup Forsamlingshus med deltagelse af 9 medlemmer fra Odder Byråd (herunder borgmesteren), Odderkystens bestyrelse, samt formændene for de 22 medlemsforeninger. Endvidere deltog Sven Weel Jensen, formand for ”Bevar De Kystnære Havmiljøer”.
De væsentligste punkter, som blev drøftet, var:
- Vindmøller på Mejlflak.
- Odder Kommunes behandling af forslag fra grundejerforeninger, herunder trafikbelastningen ved Chr. Petersensvej (vejen ned til det tidligere Saxild Badehotel).
- Kattegatforbindelsen.
- Fremtidige møder.
Der ikke truffet beslutninger på mødet – selvom det ind imellem begyndte at ligne et byrådsmøde – og der blev heller ikke udarbejdet et referat.
Derfor gengiver jeg hermed min egen (subjektive) oplevelse af mødet.
Mejlflak:
Der var i forsamlingen ingen entydig stemning hverken for eller imod vindmøllerne. Projektets endelige omfang og præcise placering er endnu ikke afklaret, og tilladelse til opførelse foreligger endnu ikke, men der forventes en udvikling i sagen i løbet af efteråret. (En mulighed er også, at projektet opgives).
Hverken grundejerforeningerne eller Kommunen har indflydelse på projektet, og vil man påvirke det, kan det kan det foregå ved individuelt at støtte organisationer som f.eks. ”Bevar De Kystnære Havmiljøer”.
Sven Weel Jensen kom med et partsindlæg, hvor han beskrev projektets hidtidige forløb – og modstanden imod det.
Odder Kommunes behandling af forslag fra grundejerforeningerne, herunder trafikbelastningen ved Chr. Petersensvej (vejen ned til det tidligere Saxild Badehotel).
Flere grundejerforeninger klager over manglende seriøsitet i Odder Kommunes behandling af fremkomne forslag.
Kommunen vurderes at favorisere Århus Kommune (ejer af badehotellet) og projektudviklere (nyt sommerhusområde) på bekostning af de tilstødende grundejerforeninger.
Tilladelse til udbygning i området vil gå ud over naturen og de omkringliggende grunde, mens det vil give en forøget trafikbelastning. Det vil være en stor fordel for Århus Kommune, som uden tvivl vil kunne få en langt højere salgspris for badehotellet, mens gener og udgifter til infrastruktur m.m. tørres af på grundejerforeningerne.
Repræsentanterne fra byrådet var ikke meget meddelsomme om sagen.
Kattegatforbindelsen.
Et stort flertal af grundejerforeningerne mener ikke, vi skal tage stilling for eller imod en eventuel Kattegatforbindelse. Vi skal udelukkende forholde os til placeringen.
Det er folketinget, der beslutter, om der skal etableres en forbindelse. Dette sker på basis af en rapport fra Vejdirektoratet, der forventes at foreligge i efteråret 2021 eller i starten af 2022.
To af de tilstedeværende byrådsmedlemmer var åbenlyst imod en Kattegatforbindese overhovedet, mens andre nærmest dukkede hovedet.
Den enkelte grundejer eller grundejerforening får næppe nogen indflydelse på linjeføring af en kommende forbindelse, herunder motorvejsforbindelser (som vi risikerer at få i baghaverne). Afgørelsen vil blive truffet af folketinget, men det blive op til Odderkystens Fællesudvalg at holde Odder Kommune på rette spor, så de arbejder for en placering, som generer sommerhusområderne mest muligt.
I den første delrapport fra Vejdirektoratet foreslås en løsning, hvor vejforbindelsen starter ved Aarhus Syd via Hørning/ Stilling, Solbjerg, Norsminde Fjord, Saksild, videre til Dyngby til en bro ved Havhusene. Denne løsning vil efter Fællesudvalgets mening medføre en helt unødvendig skamfering af et stort, rekreativt naturområde på de nævnte strækninger, samt ved Odder Ådal af en sydlig tilslutning.
Fællesudvalget har henvendt sig til forskellige myndigheder og opfordret til, at en eventuel forbindelse placeres syd for Odder, via Tebstrup/ Gedved til Gylling Næs. Det foreslås, at etablere en sænketunnel eller boret tunnel fra Gylling til Samsøs sydspids, og herfra videre som sænketunnel eller boret tunnel til Kalundborg. Endelig foreslås det, at togforbindelsen udelades.
Odder Kommune interesserer sig bestemt meget for sommerhusene – ikke mindst de 35 millioner kr., som de bidrager med i ejendomsskatter, og de mange arbejdspladser, som er affødt af bl.a. udlejning. Fremtiden skal vise, om interessen rækker videre, nemlig til at varetage sommerhusejernes sag. Det er jo de færreste herude, som kan stemme til det kommende kommunevalg!
Trods opfordringer til borgmester og byrådsmedlemmer om at indkalde til årlige dialogmøder, fik vi ikke et klart tilsagn! Det ville ellers give Kommunen mulighed for at spendere kaffe og et stykke kage, f.eks. i kantinen på rådhuset – helt uden lokaleleje, som i herværende tilfælde måtte bekostes af kontingentkroner via Fællesudvalget.
Odderkystens Fællesudvalg står helt sikkert over for sin hidtil største opgave med at holde Odder Kommune til ilden, så de efter bedste evne varetager vore interesser, og ikke bare lurepasser!
Med venlig hilsen
Jørn Rasmussen