Oversvømmelser og vejafvanding

Oversvømmelser og vejafvanding

I takt med klimaforandringerne er problemet med oversvømmelser langs veje og i indkørsler forværret.

Årsagen har dog rødder langt tilbage i tiden.

Da sommerhusgrundene i sin tid blev udstykket, blev der ikke – ej heller fra kommunens side – taget tilstrækkelig højde for, at området var lavt og vådt. (Tilsvarende gælder nok for de fleste sommerhusområder fra dengang.)

Dræn var lavet af datidens skrøbelige teglrør, men det blev hverken sikret, at der ikke blev bygget huse hen over dem og ej heller, at der ikke plantedes træer og buske over rørene.

Resultatet ser vi i dag. Kun en enkelt drænledning fungerer – resten er kollapset eller fyldt med rødder, og har været blokeret i årtier.

Sammenholdt med de stigende regnmængder har det betydet, at jorden i nogle perioder ikke kan opsuge alt vandet.

Grundvandsspejlet svarer i de vådeste perioder til jordoverfladen!

Det hjælper ikke at grave vejgrøfter i Venedig, så en effektiv, samlet løsning vil være at lave et egentligt afvandingsprojekt for alle vejene i form af en rørlægning med afvanding til havet, og eventuelt med mulighed for også at tilslutte tagvand.

Det forudsætter oprettelse af et ”regnvandslaug”, som i samarbejde med kommunen får udarbejdet et projekt.

Det vil uden tvivl blive dyrt, og der er kun sommerhusejerne til at betale gildet. Grundejerforeningen har ingen mulighed for at komme og løse problemet for hver enkelt.

Spørgsmålet er så, om generne ikke er til at leve med. Det mener Odder Kommune, som er den ansvarlige myndighed, tilsyneladende, for i for eksempel Dyngby og Bjerager er situationen præcist den samme.

Dog står det enhver frit for at fremsætte forslag derom til grundejerforeningens generalforsamling og stille sig i spidsen for et regnvandslaug.